10 tipů pro útulný balkon či terasu

Léto nám umožňuje trávit co nejvíce času venku. Pokud se vám ale nechce pokaždé z domu, a chtěli byste si vytvořit svou oázu klidu doma, čtěte dále. Poradíme vám, jak upravit balkon v paneláku či zahradu u domu tak, aby vám přinesly maximální užitek i pohodlí.

1. Proměňte exteriér podle svých představ

Balkon či terasa u vás doma se může proměnit v odpočinkové místo, kde budete rádi trávit spoustu volného času. I malý prostor zvládnete proměnit v útulné místo, stačí jen použít trochu představivosti. Pokud si nevíte rady, inspirujte se kolem sebe. Pinterest, Instagram nebo klidně balkony sousedů a kamarádů, zkuste si ze všeho vzít ten ideální kompromis pro vás. Promyslete si, jaký styl, podlaha, materiály, barvy, osvětlení či vzory jsou pro vás důležité a určitě najdete celou řadu neotřelých řešení.

TIP: Inspirace pro venkovní terasy. Možná přemýšlíte, jaké nové trendy a inspirace můžete do svého venkovního prostoru přidat v tomto roce. Na webu Interiér Design si můžete přečíst článek, který představuje nejnovější trendy a nápady pro venkovní terasy právě pro tento rok.

2. Vybavte se stylovým a praktickým nábytkem

Základem je také pořídit si nábytek, které splní vaše představy. Na výběr máte polohovací křesla, kde můžete relaxovat nebo si číst knihu či noviny. Zaměřte se ale také na posezení pro rodinné sešlosti a venkovní hostiny. Výhodou venkovního nábytku je, že je většinou skladný, což oceníte v menších prostorách, kde potřebujete například sušit prádlo. Zahradní nábytek je většinou odolný, ale trpí na povětrnostní vlivy. Mohlo by se vám hodit pár rad, jak vyčistit zahradní nábytek, díky kterým bude vaše zahradní výbava vypadat dlouho jako nová.

3. Dekorace nepatří jen do interiéru 

Zaměřte se na zajímavé dekorace, které dokáží zvýraznit i malý prostor. Například koberec na podlaze je ideální dekorační prvek, který zároveň i zahřeje nohy. Vybírejte různé prvky a vzory, nebojte se barev. Zejména pokud máte střídmější interiér, venku se můžete vyřádit.

4. Doplňky tvoří tu pravou atmosféru

Zaměřte se i na venkovní osvětlení a světýlka, která jsou nejen praktická, ale často i estetická a vykouzlí dokonalou večerní atmosféru. Vybrat si můžete také praktické podsedáky, polštáře a deky, do kterých se zabalíte, když bude chladněji.  

5. Vybudujte si květinovou džungli

Jestli vás nenapadá, jak více zútulnit balkon, zaměřte se na rostliny a vytvořte si své vlastní květinové království. Vybírat můžete dřevěné květináče a truhlíky, do kterých si zasadíte oblíbené květiny nebo bylinky. Není nic lepšího, než si utrhnout čerstvou mátu či bazalku a vytvořit si oblíbený nápoj či salát kdykoliv jen budete chtít. 

6. Vytvořte si domácí wellness oázu

Pokud si na svůj balkon či terasu navíc pořídíte vířivku, budete si moct pravidelně dopřávat hydromasáže. Vířivka snadno nahradí i bazén. Během horkých dní se v ní můžete jednoduše ochlazovat. Kvalitní venkovní vířivky vám poskytnou opravdu velké množství využití. Výhodou je, že výrobci dnes myslí i na menší prostory na zahradě či terase. Nebudete mít proto problém pořídit si i menší rohovou variantu pro 2 osoby. 

7. Myslete i na dětský koutek

Pokud máte více volného prostoru, a dochází vám nápady, jak ještě více zútulnit terasu či zahradu, vytvořte zábavné a hravé místo pro ty nejmenší. Pokud máte dost místa, zvažte třeba možnost houpačky či pískoviště. Možností je také zahradní posezení pro děti, kde si mohou kreslit a tvořit. 

8. Možnosti grilování vaši blízcí ocení

Na co byste neměli zapomenout? No přece na grilování. Grilování je vždy ideální příležitostí, jak pozvat širší rodinu nebo kamarády a užít si společné chvilky pohody a hezky na čerstvém vzduchu. Vybavte se také grilovacím příslušenství, které z vás udělá hotového mistra grilu. 

9. Zastínění je ideální pro vaši ochranu

Pořiďte si na balkon slunečník nebo jiné stínění, které má celou řadu výhod. Jednou z nich je, že vám poskytne dostatek soukromí. Ať už se budete chtít v létě opalovat nebo jen nechcete, aby vám někdo během grilování koukal do talíře, je slunečník ideální volbou. Zároveň ale může být i zajímavým designovým doplňkem, kterým ozvláštníte celkový vzhled vašeho balkonu či terasy. 

10. Zasklený exteriér přináší další možnosti

Představte si místo, kde můžete trávit čas kdykoliv během celého roku. Dopřejte vašemu balkonu či terase zasklení a vytvořte si zimní zahradu, na které budete moci nerušeně odpočívat i v zimních měsících.