Jak pečovat o proutěné výrobky a nábytek? Dodržujte tyto rady

Proutěné výrobky a nábytek si žádají náležitou péči, neboť jsou citlivé na teplotní změny a vlhkost. Tudíž je důležité dodržovat níže uvedená doporučení pro údržbu, aby vám tyto proutěné produkty vydržely co možná nejdéle.

Z tohoto článku tedy vyčtete všechny základní tipy, které se vám mohou hodit při správném starání se o výrobky a nábytek vyráběný z proutí. Výhodou následujících řádků je pak to, že jsou v nich zaneseny pouze ověřené tipy, které vám skutečně pomohou prodloužit životnost proutěných výrobků.

Výrobky z proutí - co o nich potřebujete vědět?

Ještě předtím, než si představíme jednotlivé postupy, jak se starat o proutí a výrobky z něj, tak se pozastavme u toho, proč si vlastně proutěné výrobky domů pořídit. Jedná se o přírodní dřevinu, jež je zcela ekologická a neobsahuje žádné syntetické nebo chemické látky - to ale znamená, že je potřeba se o ni pravidelně starat.

Pokud tak budete činit, tak vězte, že proutěné výrobky mohou vydržet opravdu dlouhou dobu, zejména jestliže jsou chráněny před vlhkostí a slunečním zářením. V neposlední řadě potěší i komfort proutěného nábytku - výrobky z proutí jsou velmi flexibilní, takže se snadno přizpůsobí tvaru těla.

Nesmíme opomenout ani na skutečnost, že proutěné výrobky jsou častokráte finančně výhodnější než jiné druhy nábytku, protože proutí a ratan (i proutěný nábytek může být z ratanu) jsou relativně snadno dostupné a levné.

Jaké proutěné výrobky stojí za pořízení?

Mezi ty nejoblíbenější výrobky z proutí, které by rozhodně neměly chybět v žádné esteticky zařízené domácnosti, patří kupříkladu:

Proutěné koše přitom mohou mít celou řadu praktických využití - buď mohou posloužit jakožto koše na prádlo či jako koše na palivové dřevo. Populární jsou rovněž všemožné proutěné dekorace a proutěné bytové doplňky, jež dodají interiéru šmrnc. Navíc z proutí se nevyrábí jenom vybavení do domácnosti, ale kupříkladu i proutěné hračky.

Základní pravidla péče o proutěný nábytek a výrobky z proutí

Jak již bylo zmíněno, tak aby proutěné výrobky vydržely co možná nejdéle, je zejména důležité je chránit před vlhkostí a slunečním zářením. To znamená, že pokud výrobky z proutí používáte ve venkovním prostředí, tak byste je měli pokaždé přenést do sucha při dešti nebo při zvýšené vlhkosti.

Zkrátka základem je zajistit to, aby proutěné výrobky nikdy nebyly mokré nebo promoklé, protože to může způsobit vznik plísní na jejich povrchu či jejich postupnou deformaci.

Kromě toho, že když není výrobek z proutí používán, měl by být uschován na suchém místě, ideálně v místnosti s dobrou ventilací, tak je dále potřeba myslet i na jeho pravidelné čištění, především na utírání usazeného prachu a nečistot.

Jak čistit proutěný nábytek?

Jednou z nejdůležitějších rad, jak pečovat o proutí a produkty z něj vyráběné je právě pravidelné čištění. A je přitom jedno, jestli se bavíme o pouhém proutěném koši či o drahé proutěné sedací soupravě - náležité čištění si zaslouží všechny výrobky z proutí.

Základní princip je takový, že pokud je proutěný výrobek špinavý, můžete ho očistit jemným hadříkem namočeným v teplé vodě s malým množstvím jemného mýdla. Používejte vždy ale jenom nepatrné množství vody, abyste zabránili proniknutí vody až do struktury proutí.

Poté nechte výrobek uschnout na čerstvém vzduchu, avšak zabraňte vysoušení na přímém slunci nebo v blízkosti zdroje tepla, jež by mohlo proutí poškodit. Pro čištění proutěného nábytku je nejlepší používat šetrné čisticí prostředky, aby nedocházelo k poškození povrchu nebo nechtěné změně barvy.

Jaké přípravky používat na čištění proutěného nábytku?

Kromě výše uvedené kombinace mýdla a teplé vody můžete vsadit i na tyto funkční přípravky sloužící k očištění proutěného nábytku.

Voda s octem či jablečným octem

Smíchejte stejné množství vody a octu - ať už toho klasického nebo jablečného, tedy v poměru 1:1, a jemně opláchněte proutěný povrch. Následně nábytek opláchněte čistou vodou a nechte jej uschnout na čerstvém vzduchu.

Specializovaný šetrný čisticí prostředek

Pokud selžou všechny předchozí možnosti, tak nezbyde nic jiného, než si pořídit některý ze speciálních jemných čisticích a dezinfekčních prostředků na bázi vody určených pro proutěný nábytek.

Důležité je každopádně to, abyste nikdy nepoužívali silné čisticí prostředky nebo hrubé kartáče, z důvodu aby nedošlo k poškození povrchu proutěného nábytku.

Jak si poradit s plísní na proutěném výrobku?

Kvůli zvýšené vlhkosti může nastat situace, kdy nábytek z proutí zasáhne plíseň. Netřeba však panikařit a plísní napadeného nábytku se hned zbavovat, neboť existuje účinný způsob, jak se zbavit plísní na proutěném nábytku.

Jak vyčistit proutí od plísně? Pokud se v proutí objeví plíseň, vyčistěte ji jemným hadříkem namočeným v octové vodě. Poté opět nechte výrobek uschnout na čerstvém vzduchu.

Nezapomeňte na povrchovou úpravu proutí

Po důkladném očištění je dobré proutěný nábytek ještě následně namazat voskem nebo ochranným olejem, aby si zachoval svou pružnost a zabránilo se vysychání.

Stejně tak přesuňte proutěný nábytek po ošetření pryč od zdrojů tepla, jako jsou radiátory nebo krby, aby se zabránilo jeho zkroucení.

Závěr

Dodržování všech těchto kroků pro pravidelnou péči o proutěný nábytek vám pomůže udržet jej v dobrém stavu po hodně dlouhou dobu.