Jak na dokonalé vzpomínky ze svatby

Svatba je jedním z nejvýznamnějších milníků v lidském životě. Nelze se proto absolutně divit tomu, že si na ní chtějí jak novomanželé, tak i svatebčané pamatovat ještě dlouhé roky po jejím uskutečnění tak, jako kdyby se tak stalo včera. Jednou z nejlepších možností, jak tyto jedinečné vzpomínky uchovat, jsou bezesporu svatební fotografie, které dokáží daný moment zaznamenat de facto navěky. A právě na to, jak vytvořit dokonalé (foto)vzpomínky ze svatby se zaměříme v následujících řádcích.

V hlavní roli nejen vy, ale i fotograf

Bez jakékoliv nadsázky se dá říci, že alfou a omegou dokonalých vzpomínek ze svatby je volba vhodného fotografa. V současnosti se jich naštěstí na focení svateb zaměřuje skutečně mnoho, díky čemuž není žádný problém najít přesně toho se stylem, který je vám blízký. Při výběru tedy rozhodně detailně projděte fotografovo portfolio, ať máte představu o tom, čeho je schopen. Samozřejmostí by měla být následně obsáhlejší osobní konzultace, na které mu popíšete své představy a vyslechnete si od něj, zda jsou za něj proveditelné či nikoliv. Velmi důležité je zároveň to, aby vám byl zkrátka a dobře lidsky příjemný a vy se tak před ním při focení absolutně neostýchali, ale byli přirození, jelikož jedině tak docílíte perfektních fotek.

Co se pak týče jakýchkoliv tipů pro focení svatebních fotek, ty se liší podle prostředí a typu svatby. Obecně se ale dá říci, že čím víc fotek ze svatby vznikne, tím je to pro vás vždy lepší, protože si můžete vybírat a zároveň máte zachyceno více detailů. Ideální je, pokud fotografa domluvíte už pro přípravy obřadu a on tak zvládne zachytit spousty snímků “ze zákulisí”. Jen nezapomínejte na to, že profesionál je tu (respektive by měl být) on a nesnažte se mu proto do práce příliš mluvit, nebude-li to vyloženě nezbytné. Pokud se vám jeho předešlé práce líbí, věřte, že i vaší svatbu dokáže zachytit dokonale a naslouchejte jeho pokynům, protože má přece jen svatební fotky v oku víc než vy. Nemusíte se však bát, jeho pokyny totiž budou ve výsledku jen o tom, ať se k sobě s partnerem co nejvíce tisknete či pózujete co “nejzamilovaněji”, což by pro vás jakožto pro novomanžele neměl být sebemenší problém.

samantha-gades-N1CZNuM_Fd8-unsplash

Fotokoutek není nikdy špatný nápad

Svatba je sice hlavně o novomanželích, ale své nezastupitelné místo na ní mají i svatebčané. Rozhodně proto není od věci si svatební focení přichystat i pro ně, byť samozřejmě z trochu jiného než romantického soudku. Přece jen, na svatbu se přijdou kromě dojímání nad tím, jak krásný jste pár, i bavit. A napadá vás snad lepší místo na zábavu nežli fotokoutky s nejrůznějšími cedulkami a jinými rekvizitami? Ano, jedná se již o velmi ohranou věc, ale zkrátka i po letech používání funguje pořád skvěle. Zejména při bujaré zábavě pak vznikají ve fotokoutcích hotové skvosty pramenící z neuvěřitelné kreativity svatebčanů. Na fotokoutek tedy v případě, že chcete mít spousty zábavných fotek těch (a s těmi), které jste na svatbě chtěli, rozhodně nezapomeňte a pokud možno jej co nejvíce přizpůsobte vašim hostům. Znáte je nejlépe a tudíž určitě víte, jaké rekvizity by pro ně mohly být ideální kvůli něčemu, čím se vyznačují.

Od fotek do rámečků, přes fotoobrazy až po fotoknihy

Když už máte zdokumentováno vše, je na čase začít s fotkami pracovat a tvořit z nich hmatatelné vzpomínky. Pokud chcete potěšit své blízké i něčím jiným, než výslužkou z vaší svatby, určitě budou rádi, když si pro ně připravíte výběr pár fotografií, na kterých jste jak vy, tak i oni. Ty si přitom můžete naprosto bez problému vytisknout doma - stačí k tomu vhodná tiskárna. Pro domácí tisk fotek jsou nejlepší ty inkoustové v kombinaci s kvalitním fotopapírem a nastavením tisku na nejkvalitnější úroveň. Takto vytištěné fotky jsou ideální třeba do nejrůznějších rámečků na poličku či zeď, ale klidně i do rodinných fotoalb, ve kterých by svatební fotky rozhodně neměly chybět.

Jelikož jsou fotky z dílny profesionálních fotografů foceny ve vysokém rozlišení, nebývá zpravidla problém si je nechat vytisknout ve větších formátech coby obrazy na zeď a těmi si následně vyzdobit byt, dům nebo třeba klidně kancelář. Vzpomínku na váš velký den tak díky tomu budete mít neustále před sebou.

Trendem posledních let a dalším potenciálním dárkem pro svatebčany je pak tvorba fotoknihy, ve které do tématicky laděné předlohy jen poskládáte svatební fotky, respektive je tam necháte natisknout i s nejrůznějšími popisky nebo třeba nejrůznějšími doplňkovými prvky ve formě svatebního oznámení a tak podobně. Rozhodnete-li se pro fotoknihu, svůj velký den budete mít díky tomu zmapován velmi hezky, ale hlavně na jednom místě a jakmile tedy budete mít chuť zavzpomínat, bude velmi jednoduché tak učinit. Na výrobu fotoknih se navíc v současnosti zaměřuje celá řada firem, jejichž výsledky jsou více než zdařilé. A pokud jste kutil, kupte si sešit s pevnými deskami a pusťte se do home made svatební fotoknihy, která bude zaručeně originální.

Od věci nejsou samozřejmě ani videa mapující celý den či jen jeho určitou část. Pravdou však je, že fotky jsou mezi lidmi oblíbené daleko víc a to mimo jiné z důvodu, že si je lze prohlédnout v rychlosti “mezi řečí” a hned poté se věnovat jiným věcem, což si bohužel dnešní uspěchaná doba mnohdy žádá. Nejste-li tedy vyloženě milovníky videí, nemá smysl je ze svatby pořizovat, protože se z vás díky nim jejich fanda pravděpodobně nestane.

photos-by-lanty-O38Id_cyV4M-unsplash

Je to hlavně o vás

Ačkoliv by se mohlo z předešlých řádků zdát, že svatba je především o fotografiích, pravda je samozřejmě úplně jinde. Jedná se o den zamilovaného páru, který chce své životy oficiálně před svědky spojit a přesně tak by tedy měly být ve výsledku i veškeré věci kolem vnímány. Jasně, každý chce mít na svatbu hezké vzpomínky, ale na druhou stranu rozhodně nemá smysl se jejich tvorbou přehnaně stresovat, abyste si kvůli tomu ve výsledku svatbu neužili nakonec tak, jak jste mohli. Rada na závěr tedy zní - tvořte si dokonalé vzpomínky na svatbu jak pomocí fotoaparátů nebo kamer, tak hlavně svým srdcem.