Jaké vychytávky v kuchyni oceníte během předvánočních příprav?

Advent pomalu klepe na dveře, mnozí z nás už přemýšlí, jak letos vyzdobí svůj příbytek a na jakém cukroví si letos pochutnáme. Ačkoli by mělo jít o čas plný klidu, pohody a setkávání s blízkými, do Štědrého dne nás čeká ještě kupa práce.

Předvánoční úklid, nákupy, výzdoba, pečení cukroví, příprava štědrovečerní večeře. Co si to trochu zjednodušit díky několika vychytávkám do kuchyně, které vám ty přípravy trochu zpříjemní a zjednoduší?

Kuchyň je srdce domova

Dřív se říkalo, že srdcem každého domova jsou kamna. Šíří se od nich teplo i vůně praskajícího dřeva, což vytváří kouzelnou atmosféru. Dneska většina z nás řekne, že je srdcem obývací pokoj, ve kterém se schází rodina, posedí, popovídají si. Podle Feng Shui je nejdůležitější místností v domě ale kuchyně, která ovlivňuje energii celé domácnosti, včetně všech jejích členů.

Právě v kuchyni totiž vznikají s láskou připravované dobroty, na kterých si pak všichni společně pochutnáte a posedíte u jednoho stolu. Aby všem chutnalo, nezáleží jen na použitých surovinách, ale i na tom, kdo vaří a jaké kuchyňské potřeby k tomu využije.

Víte, že do každé kuchyně se hodí i proutěné výrobky, které potěší oko a dodají kuchyni to pravé kouzlo?

kari-shea-V15xt-LYlm8-unsplash

Tip číslo jedna: V kuchyni se neobejdete bez nožů

Mezi základní vybavení každé kuchyně patří samozřejmě kuchyňská linka a jídelní stůl se židlemi, žádný kuchař se ale rozhodně neobejde bez kuchyňských nožů. Díky nim totiž hravě zvládne všechny suroviny nakrájet nebo oloupat.

V žádné kuchyni by neměl chybět nejen univerzální nůž, malý nůž na zeleninu, santoku nůž, vykosťovací nůž, nůž na pečivo a sekáček, ale také brousek na nože. K čemu by vám totiž bylo, když si koupíte skvělý kuchyňský nůž, zainvestujete do něj, ale pak se vám ztupí a nic s ním už nenakrájíte?

Náš tip: Nože si zaslouží také správnou péči. Kromě toho, že je budete používat výhradně s dřevěným prkénkem nebo tím plastovým, vždy je umyjete v ruce a po usušení je uložíte do bloku na nože, je důležité je také 1x týdně nabrousit.

Víte, jak na broušení nožů? Na pomoc si vezměte brusné kameny nebo elektrický brousek na nože, na přiostření během vaření pak ocílku na nože. Při broušení dodržujte úhel asi 15 stupňů, na nůž moc netlačte.

Tip číslo dva: Pomůcky na pečení na Vánoce

Pro předvánoční období je typické, že se z kuchyně line vůně skořice, vanilkového cukru a rumu. Peče se přece vánoční cukroví. K tomu budete potřebovat:

  • Dřevěný vál (kdo bojuje s prostorem, může vsadit na ten silikonový, který sroluje a nezabere skoro žádné místo)
  • Váleček na těsto
  • Vykrajovátka, razítka na těsto, formičky, zdobicí špičky různých tvarů a cukrářský sáček
  • Plech a pečící papír
  • Dózy, do kterých upečené cukroví pěkně uložíte.

Tip číslo tři: Pomůcky na vaření

Mnohdy je považujeme za samozřejmost, snadno se tak stane, že si některou nepořídíme a zjistíme to ve chvíli, kdy ji potřebujeme. Řeč je o pomůckách na vaření jako vařečka, cedník, naběračka, obracečka, palička na maso, podtácky, struhadlo, kořenky, různé mlýnky, nůžky na bylinky apod.

Víte, že můžete vsadit třeba na dřevěné pomůcky na vaření, které jsou nejen praktické, ale stanou se i ozdobou vaší pracovní plochy? Navíc vás jistě potěší, že:

  • Dřevo je přírodní materiál, který se nikdy neomrzí.
  • Dřevěné nádobí je šetrné na povrchy, takže se nemusíte bát, že byste jím poškodili hrnec nebo pánvičku.
  • Nevede teplo, takže i když vařečku necháte v horkém pokrmu, když na ni sáhnete, nespálíte se.
  • Při správné péči vám bude dlouho a dobře sloužit.

Tip číslo čtyři: Nebojte se ani moderních malých spotřebičů

Co si budeme povídat, v kuchyni je často naším největším nepřítelem čas. Zatímco naše babičky nechaly vývar dlouho táhnout, řízky a kapra smažily jeden po druhém na pánvi se sádlem, dneska nikdo nemá čas stát hodiny u plotny. Proč si tedy nepořídit vychytávku do kuchyně nebo nějakého super pomocníka, který je výdobytkem moderní doby?

  • S vývarem vám pomůže tlakový hrnec, který stačí naprogramovat a dál se mu nemusíte věnovat. Vsadit můžete třeba na multifunkční tlakový hrnec Tesla nebo hrnec Cook4Me+.
  • Dáváte přednost krémové polévce? Vsaďte na polévkovar, který ingredience i rozmixuje.
  • Domácí hranolky, řízky i smaženého kapra bez tuku nebo jen s jeho minimálním množstvím připravíte v horkovzdušné fritéze.
  • Grilované maso i v zimě si zase můžete dopřát díky elektrickému grilu, který klidně postavíte na kuchyňskou linku.
  • Bezdotykový odpadkový koš vás zachrání, když zrovna nemáte čisté ruce a potřebujete se zbavit odpadu.

pexels-tim-douglas-6210916

Tip číslo pět: Jdeme servírovat

Dobře uvařené jídlo je třeba taky správně a stylově naservírovat. Tím ho povznesete zase o nějaký ten stupínek výš. Jak na to?

  • Pořiďte si jídelní soupravu, která bude ladit s vaší kuchyní. Pozor ale na to, aby neodváděla pozornost od jídla.
  • Polévku doneste na stůl v míse na polévku.
  • Pečivo servírujte v ošatce nebo proutěném košíku.
  • Cukroví pěkně vyskládejte na tác.
  • Čaj nebo kávu, cukřenku a konvičku s mlékem doneste ke stolu na podnose.