Jak zařídit bezpečný a harmonický dětský pokoj pro miminko

Vaše miminko musí být především v bezpečí. Je důležité, aby mělo pohodlnou a měkkou postýlku, ve které se bude cítit jako v bavlnce. Jaký další nábytek byste měli vašemu potomku pořídit do pokojíčku?

pexels-sarah-chai-7282837

Bezpečí na prvním místě

Nábytek a postýlka by měly být vyrobeny z přírodního a kvalitního materiálu. Dbejte také na nezávadnost barev. Malé děti vše olizují, proto musí být materiály i barvy zdraví bezpečné. Při výběru nábytku věnujte pozornost několika kritériím:

  • Hrany by měly být zaoblené, nikoliv ostré. Tak se o ně dítě nebude moci zranit.
  • Rozestupy mezi příčkami postýlky by neměly být menší než 3 cm.
  • Všechny šrouby a hřebíky by měly být zapuštěné, aby je váš zvídavý potomek nemohl spolknout nebo se o ně poranit.
  • K přebalovacímu pultu pořiďte mantinel. Zabrání pádu miminka při přebalování.

Správné umístění postýlky

Spánkový režim miminka je v prvních týdnech a měsících velmi nepravidelný a s postupem času se rychle vyvíjí, což je důležité brát v úvahu při plánování jeho spánkové rutiny.
Prvních pár měsíců možná bude vaše miminko spát s vámi v posteli. Přesto je ale dětská postýlka více než důležitá. Ať už ji máte v ložnici nebo v dětském pokoji, dbejte na její správné umístění:

  • Postýlku nedávejte pod okno, aby na miminko nefoukalo.
  • Prostor kolem postýlky by měl být teplý a klidný. Vaše dítě se potřebuje cítit v bezpečí.
  • Do postýlky vyberte vhodné dětské povlečení a nezapomeňte na hnízdečko. V něm se bude vaše miminko cítit v bezpečí.

Větším dětem pořiďte do postele bezpečností zábrany a kvalitní dětskou matraci. Zajistí jim ničím nerušený spánek a zabrání případným pádům. Pro klid v duši se vám bude hodit i kvalitní dětská chůvička.

pexels-mart-production-7491722

Zapomenout byste u novorozenců neměli ani na monitor dechu, který slouží ke sledování dechové frekvence a pomáhá předcházet nebezpečným situacím, jako jsou náhlé zástavy dechu. Monitor dechu je určen zejména pro novorozence a malé děti, které ještě nemají plně vyvinutý dechový systém a jsou náchylné k dechovým obtížím. Srovnáním monitorů dechu můžete zjistit, který z nich nabízí nejlepší funkce a kvalitu sledování, abyste mohli vybrat ten, který bude nejlépe vyhovovat potřebám vašeho dítěte.

Dětské povlečení do postýlky a barvy

Dětské povlečení do postýlky musí splňovat několik zásadních kritérií. Je důležité, aby bylo zdravotně nezávadné. Při nákupu věnujte pozornost certifikaci. Kvalitní dětské povlečení splňuje certifikaci o nezávadnosti látky pro děti do tří let Oeko-tex Standard 100. Vybírejte pouze 100% bavlnu, která je prodyšná, v létě příjemně chladí a v zimě hřeje. S barvami to zbytečně nepřehánějte. Základ vytvořte z neutrálních barev v podobě bílé, šedé, smetanové nebo hnědé. Barevnou paletu doplňte jednou výraznější barvou, která pokoj rozzáří a dodá mu energii.

Koberec jen do části místnosti

V dětském pokoji se vyhněte celoplošným kobercům. Proč? Usazuje se na nich prach, který děti vdechují a také se o ostrý koberec mohou odřít. Pro batolata raději zvolte měkké pěnové koberce s veselými motivy. Ty se dají skládat jako puzzle, snadno je očistíte nebo uklidíte do skříně.

Nábytek a dětské sestavy do pokojíčku

I malé děti potřebují mít v pokojíčku vhodný nábytek. Prvních pár let bude sloužit především vám k ukládání oblečení a hygieny. V pozdějším věku se do něj naučí uklízet věci i vaše ratolesti. Vybrat si můžete samostatný nábytek nebo dětské sestavy. Sestava do dětského pokojíčku je většinou složená z postele, skříně, komody, přebalovacího pultu, postýlky a poličky. Barevně k sobě vše ladí a místnost působí uceleným a útulným dojmem.

Správná intenzita osvětlení

Při výběru vhodného osvětlení se řiďte dvěma pravidly. Za prvé, v pokoji musí být dobře vidět, například během úklidu. Za druhé, v noci světlo nesmí miminko rušit. Jaká světla tedy pořídit? Je to jednoduché. Do místnosti instalujte jedno stropní světlo a jednu malou lampičku s tlumeným osvětlením. To by nemělo svítit miminku do obličeje, ale vy se musíte v noci v pokojíčku dobře orientovat.

Dostatek kvalitních hraček

Miminka hračky moc neocení. S přibývajícími měsíci ale začnou zkoumat svět kolem sebe a budou si chtít hrát. Pořiďte jim hračky, které jsou zdraví bezpečné a nejsou barvené nebezpečnými chemickými látkami. Ideální jsou přírodní materiály, které děti mohou vkládat do úst beze strachu, že spolknou některou z jejich drobných částí.