Jak zařídit dětský pokoj pro prvňáčka

Prošli jste s vaší ratolestí v dubnu úspěšně zápisem do první třídy a máte díky tomu doma předškoláka, který si to již letos více či méně nadšeně bude razit poprvé do školy?

Od teepee stanu k psacímu stolu

Přestože vaše malá slečna či mladý pán byli ještě nedávno miminky, jejich svět se začíná velmi výrazně měnit a s tím se mění i jejich potřeby. Ještě před nedávnem jste pro svá dítka školkou povinná pořizovali teepee stany pro vymezení jejich soukromí a podporu budování identity, teď již je ale načase poohlédnout se po „dospělácké“ posteli, skříni, psacím stolu i ostatním vybavení dětského pokoje pro školáka.

photo-1492138786289-d35ea832da43

Domečkové postele pro malé i větší

Základem dětského pokojíčku pro malého předškoláka je bezesporu kvalitní psací stůl a postel. Chcete-li vašim milým malým budoucím školákům dopřát ještě alespoň jednu vzpomínku na věk, kdy téměř nic nemuseli, věnujte jim jako předstupeň klasické postele dřevěnou postel ve tvaru domečku, jejíž skelet je vyroben z masivního borovicového dřeva, které můžete brousit a lakovat na různé barevné odstíny.

Bedýnkový regál zajistí dostatek úložného prostoru

Kromě postele a psacího stolu bude váš předškolák potřebovat větší množství prostoru na odložení aktovky, učebnic, sešitů, per a tužek, proto se při vybavování jeho pokojíčku zamyslete i nad úložným prostorem, jehož efektivním a ekonomickým řešením jsou regály a knihovny z dřevěných bedýnek. Bedýnky díky své variabilitě umožní seskládat funkční knihovnu či regál nebo je můžete použít samostatně jako poličky na zeď. Díky masivnímu do hladka hoblovanému smrkovému dřevu je bedýnkový regál zdravotně nezávadný, dokonce má i atest, a mohou jej využívat i děti s alergií.

bedynky-police

Nezbytné doplňky

Nezapomeňte i na to, že váš prvňáček bude potřebovat svůj pracovní prostor vybavit různými doplňky, které najdete v kategorii "Do kanceláře". Děti jistě cení sadu dřevěných pastelek i s ořezávátkem v dřevěném pouzdře či dřevěný stojánek na tužky a propisky. Zamyslete se ale i nad tím, že váš školák bude zpočátku potřebovat zavést do své školní přípravy řád a v tom mu jako nástroj skvěle poslouží korková nástěnka, na níž si bude moci přichytit připomínky svých úkolů, školní rozvrh a další důležité informace, které bude mít stále na očích.

Chytře zorganizovaný pracovní prostor pomáhá k dobrým školním výsledkům

Pro přehledné uložení psacího náčiní a drobností, bez nichž se žádný školák neobejde, zase skvěle poslouží dřevěné boxy a organizéry s víčkem či bez něj. Nejen prvňáčci do nich skryjí vše, co by na jejich stole způsobovalo nepořádek a ztěžovalo jim soustředění. Zároveň však potřebné věci zůstanou po ruce. Chcete-li svému malému školákovi udělat radost a zároveň mu připravit milou vzpomínku, nechte mu na organizér vypálit datum jeho prvního školního dne nebo jinou informaci, nad níž se po letech rád pousměje. Na druhou stranu šestiletý cvrček pořád ještě potřebuje hodně prostoru pro hry a ještě více pro hračky. Pořiďte mu na hračky praktickou sadu dřevěných boxů na kolečkách, kterou později využije na sešity a učebnice a prakticky s ním poroste.

Na co si dát pozor?

Plánujete kompletní rekonstrukci dětského pokoje pro svého prvňáčka? Než se do toho pustíte, je důležité brát v úvahu i okolní faktory. Pokud jste v bytě, kde žijí sousedi, je ohleduplné a slušné je informovat o plánovaných stavebních pracích. Sousedé tak budou předem vědět o možném hluku a nepohodlí a případně si mohou přizpůsobit své plány. Pokud jste v nájmu, měli byste se seznámit s podmínkami ve vaší nájemní smlouvě. Ta může obsahovat ustanovení týkající se oprav a úprav v bytě. Informujte se, jaké změny a rekonstrukce jsou povoleny a zda je nutné získat souhlas pronajímatele. Je lepší být v souladu s nájemními podmínkami, abyste se vyhnuli možným problémům a konfliktům.