Naservírujte svým přátelům stylový oběd

Bezpečnostní opatření se pomalu uvolňují a léto se neúprosně blíží. Je konečně načase potkat se znovu s přáteli a užít si jejich společnost. Pozvěte někoho na lehký letní oběd! Pomůžeme vám sestavit menu, ze kterého si vaši hosté naslintají do roušky.

Předkrm: Nesmrtelná italská klasika 

Začněte něčím lehčím, svěžím a jednoduše geniálním jako je Caprese. Budete potřebovat jen kuličky mozzarelly, cherry rajčátka, bazalku a olivový olej. Stačí přepůlit mozzarellu a rajčátka, vrazit mezi ně lístek bazalky a spojit párátkem. Pro ozvláštnění můžete vše zabalit do tenkého plátku prosciutta. Dochuťte špetkou soli, kapkou olivového oleje a servírujte třeba na prkénku s čerstvou bagetkou v košíku.

25390727817_4f08685106_o

Hlavní chod: Kuře plné chuti

Teriyaki kuře je vděčná rychlovka, která vám provoní kuchyň. Omytá kuřecí prsa potřete lžící olivového oleje a omáčkou Teriyaki a vložte na litinové pánvi do trouby předehřáté na 200°C. Prsům to bude trvat přibližně 25-30 min, během té doby je můžete ještě 2x potřít omáčkou – budou pak krásně lesklá a plná chuti. Litinová pánev je ideální, protože na ní můžete rovnou i stylově servírovat a jídlo udrží dlouho teplé. Můžete ale zkusit Teriyaki kuře i coby špíz na grilu. Jako přílohu doporučujeme lehký salát nebo rýži. A nezapomeňte kuře posypat sezamovým semínkem!

Pokud neseženete omáčku Teriyaki v obchodě, udělejte si vlastní, zabere vám to jen chviličku a navíc ušetříte. V hmoždíři zpracujte stroužek česneku s kouskem zázvoru a chilli papričkou, postupně zapracujte lžíci třtinového cukru, lžičku sezamového oleje a dvě naběračky medu. Do rendlíku nalijte 50 ml vody, 100 ml sójovky a lžíci rýžového octa. Přidejte směs z hmoždíře a přiveďte k varu. Pak rozmíchejte lžičku škrobu ve 100 ml vody a přilijte do rendlíku. Nechte na malém plameni minutu probublávat a pak omáčku odstavte. 

Tip: V době "těch internetů" není nic snazšího, než se mrknout na srovnávač a vybrat podle ceny. Snadno tak pořídíte maso v akci a nemusíte se omezovat jen kuřecím, na tento recept se skvěle hodí třeba i krůtí.

7699900498_dd0e16833e_o

Dezert: Je libo kávu a zákusek v jednom?

Ledová káva se zmrzlinou bude příjemnou sladkou tečkou, díky které zabijete dvě mouchy jednou ranou. Příprava je navíc zcela primitivní. Stačí jen kopeček zmrzliny přelít silným (klidně dvojitým) espressem nebo filtrovanou kávou. Hlavně nezapomeňte zvolit chuťově neutrální zmrzlinu, třeba vanilkovou nebo smetanovou, aby nepřebila chuť kávy. A pak už stačí vše jen dozdobit palmičkou.

Je to sice časově náročnější, ale pokud vám nevadí trochu se zapotit, namelte kávu v ručním mlýnku, výsledné aroma bude nepřekonatelné. U nás si vyberete – v nabídce máme nově krásné dřevěné kávomlýnky s keramickým mechanismem, díky kterému si můžete nastavit hrubost mletí dle svých preferencí.  

Extra Tip na uskladňování kávy: Aby si káva zachovala plnou chuť, skladujte ji ve vzduchotěsných dózách na chladném a suchém místě bez přístupu světla, jinak dojde k jejímu znehodnocení. 

6146277986_b77864d51b_o

Nezapomeňte na pitný režim a nachystejte na stůl taky nějaké zobání. Tak ať se vám hostina vydaří, užijte si fajn den! Budeme rádi, když své pokusy zvěčníte na Facebooku nebo Instagramu a označíte nás, jak se vám to povedlo.