Léto s vůní dřeva

Léto je období, které přeje spontánnosti - můžeme se prostě sebrat a dělat to, co si zrovna zamaneme. Není potřeba nic plánovat, měli bychom si užívat dobré věci v momentě, kdy se zrovna objeví, zvlášť když je venku slunečno. Připravte se na léto s předstihem - stačí mít po ruce lehký přenosný nábytek a doplňky, které můžete jen popadnout a kdykoliv vyrazit ven.

Udělejte si čas na sebe

Znáte ten úžasný letní pocit, když si po nádherném slunečném dni sednete s knížkou ke kávě? Pokud máte u domu zahrádku, jezdíte na chalupu nebo k babičce s dědečkem, není nad pohodlné lehátko, na kterém se můžete spokojeně slunit, zatímco si Vaše ratolesti hrají. Už to chce jen do ruky vychlazený drink s čerstvě natrhanou mátou a proutěný podnos plný dobrot, že? 

tim-collins-oJYUA1g72AQ-unsplash

Neseďte s dětmi doma

Děti si v létě odpočinou nejen od školních lavic, ale taky od televize, mobilů a počítačů. Venku pro ně můžete vymyslet obrovské množství aktivit. Dřevěné pískoviště milují hlavně menší děti, povolí uzdu své představivosti a vydrží si na nich hrát dlouhé hodiny - vyberte proto pískoviště s lavičkou a ideálně i se stříškou, aby se Vaši miláčci neupekli. Vedle nešlápnete ani s klasickou dřevěnou houpačkou, na které jsme se v dětství houpali snad všichni. 

Děti rády pozorují zvířátka, pořiďte jim proto krmítko pro ptáčky a broučí hotýlek. Větším dětem můžete vybrat něco odvážnějšího, třeba luk a šípy nebo kuši s terčem, radši je u toho ale hlídejte. Ty úplně nejmenší schovejte v teepee, miminko si aspoň ve stínu zdřímne na čerstvém vzduchu a maminky můžou v soukromí kojit.

alexander-dummer-x4jRmkuDImo-unsplash

Pošlete děti “na službu” k prarodičům

Asi se všichni shodneme, že nejkrásnější vzpomínky z dětství se pojí s časem stráveným s babičkou a dědečkem. Jsou to ti nejlepší kamarádi, dětem se s láskou věnují, trochu jim povolí uzdu a naučí je věci, na které rodiče v dnešní uspěchané době třeba nemají čas. 

Vzpomeňte si, co jste s prarodiči dělávali vy? Chodili jste na houby a lesní plody, starali se spolu o záhonek, vyprávěli si příběhy u opékání špekáčků a vyráželi do přírody za dobrodružstvím s řízkem v batohu, šlapali zelí? Sbalte svému dítku batůžek a můžete přidat i pár věcí navíc - oblíbenou knížku, koš na houby, zahradní nářadí pro děti nebo venkovní hry

annie-spratt-pvzPPsl3Xak-unsplash

Pozvěte ke stolu přírodu

Stačí vybrat pár kytiček na zahradě a dát je do vázy nebo naplnit bedýnku voňavým letním ovocem. Doplňky z přírodních materiálů, jako například proutí, navodí i uvnitř pocit teplých letních dnů. Prostřít stůl se vší parádou se vyplatí i pro pár lidí - krásně prostřít můžete i na balkoně a na terase. Něco dobrého si můžete dát i u posezení venku s dětmi, v pergole u grilu s rodinou či na romantickém pikniku v lese.

 

Jestli nás poslední měsíce něco naučily, pak je to vážit si času, který můžeme strávit s rodinou a přáteli. Ať už tedy plánujete letní týdny podniknout cokoliv, buďte spolu a užijte si se svými blízkými volné chvíle naplno. <3