Vánoční zvyky a tradice. Znáte je všechny?

Štědrý den se blíží a s ním mnohé obyčeje a typické tradice. A nemusí být pouze české! Na některé z nich se dnes společně podíváme. Co jste o zvyklostech možná netušili?

pexels-tim-douglas-6210916

Půst

Postit se na Štědrý den je jeden z nejčastějších zvyků. Neznamená to, že budete nutně o hladu. Na stůl jen nepatří žádné maso, patrně tedy ani uzeniny. Naopak si můžete dopřát výbornou polévku či jiný bezmasý pokrm. Na konci dne vás pak navštíví zlaté prasátko. A pozor! Zhruba do roku 1845 obcházely během Štědrého dne domovy tzv. Perchty. Nosily s sebou kbelík na krev a nůž. Hrozily dětem, že jim rozpářou břicho a vycpou hrachovím, pokud se přejedí. Jednalo se o velmi děsivé postavy.

Večeře

Součástí štědrovečerní večeře je ryba. U nás kapr. Zároveň by však podle tradice mělo být podáváno devatero chodů. Porce jsou pak o to menší. Například se doporučuje pojíst alespoň jednu lžíci čočky, abyste byli následující rok bohatí. Po jídle je na řadě rozbalování dárků od Ježíška a nakonec půlnoční mše.

Vánoční stromeček

Prvně se stromky věšely nad jídelní stůl špičkou dolů. Až později se stromek stavěl do stojánku, jak je tomu dnes. Tradice zdobení pochází z oblasti dnešního Německa. Jablka, ořechy či jiné plody patřily k tehdejším ozdobám. Dnešní obdobou této tradice je praktický umělý vánoční stromek se skleněnými nebo plastovými ozdobami.

Betlém s jesličkami

Tradice figurek, které se pravidelně rozestavují v českých domácnostech, sahá až do roku 1223. Tehdy došlo k vyobrazení výjevu narození Ježíška s lidskými figurkami a živým oslíkem a telátkem.

Pár vánočních pověr a zvyků

  • Praní prádla o Vánocích přináší smůlu.
  • Prádlo se ani nevěší, protože by se v dalším roce někdo oběsil.
  • Nedáte-li nikomu dárek k Vánocům, do roka budete chudí.
  • Čerstvý chléb a čerstvá vejce k 25. prosinci mají magickou moc.
  • Ženy hází pantoflem za sebe. Jeho poloha pak ukazuje, zda se žena provdá či nikoli.
  • Kapří šupiny jsou pak symbolem pro hojnost a bohatství. Jedna patří pod štědrovečerní talíř, tři do peněženky.

 

 

Jaké tradice a zvyky patří k vašemu Štědrému dni?