Sváteční tabule: Dekorace a prostírání v přírodním stylu

Ať už slavíte významné výročí nebo si chcete jen zpříjemnit obyčejnou večeři, s prostíráním a vhodnými doplňky u stolu dokážete zázraky. Správně sladit květiny i nádobí ale vyžaduje zkušenosti i kreativitu. Poradíme vám, jak vyzdobit stůl v přírodním stylu tak, abyste hodovali jako králové!

U prostírání v přírodním stylu hrají velkou roli materiály a barvy. U stolování proto volte přírodní materiály a přirozené odstíny barev. Myslete na to, že méně je někdy více. Pomyslnou třešničkou na dortu tak může být třeba svíčka nebo květina uprostřed sváteční tabule. Nemusí se jednat o nic výrazného nebo okázalého, naopak, decentní dekorace a jemnost jsou tou správnou cestou.

Máte-li jídelní stůl z masivu, pak jej nezakrývejte ubrusem, ale nechejte texturu dřeva vyniknout. Použít můžete běhouny na stůl nebo prostírání, které stůl ochrání, ale zároveň nezakryjí. Ideální materiálem je len nebo režné plátno, případně prostírání slaměné nebo bambusové.

Přírodní ubrousky

Abychom podpořili ideu přírodního stolování s ohledem na životní prostředí, volte raději látkové než jednorázové ubrousky. Vypadají jednak daleko lépe a také je můžete použít po vyprání opakovaně. Ideální jsou ubrousky lněné či bavlněné.

Stáhnout je můžete dřevěným kroužkem na ubrousky nebo svázat motouzem. Skvěle vypadají doplněné zelenou větvičkou.

Květiny

K dokonalosti stůl doladí květiny. Ty můžete zvolit klasické řezané, vsadit ale můžete i na zelené větvičky eukalyptu nebo bavlnovníku. Z procházky si domů můžete přivézt i pampovou trávu nebo větvičku jeřabin.

shutterstock_735336208

Svíčky z přírodního vosku

Chcete-li doplnit stůl svíčkami, volte ty z přírodního vosku. Ideální jsou sojové svíčky s esenciálním olejem, které zároveň příjemně provoní celý prostor. Přírodní svíčky navíc při hoření neuvolňují škodliviny a vydrží hořet mnohem déle.

Právě u stolování můžete využít svícny s podlouhlými svíčkami, díky kterým docílíte příjemné romantické atmosféry.

shutterstock_1403307464

Dřevěné talíře a misky

Chcete-li doladit stolování v přírodním stylu k dokonalosti, zaměřte se i na samotné nádobí. Porcelán vás už nebaví? Podnosy, servírovací mísy, příbory, misky či talíře můžete totiž také zvolit dřevěné. Pak už máte vše k tomu, abyste své hosty u večeře okouzlili. Tedy, zbývá už jenom uvařit.