Vánoční recepty

Křehké linecké cukroví

210 g hladké mouky

140 g másla

70 g moučkového cukru s vanilkovými zrníčky 

2 žloutky

- na spojení a zdobení - marmeládu (nejlepší je rybízová), rum, moučkový cukr s vanilkou

Postup - Ingredience smícháme a na vále vyválíme plát cca 3 mm vysoký. Vykrajujeme tvary dle fantazie a vykrojené části přeneseme na pečicí papír a pečeme cca 7-8 min při 180st. Doporučujeme při pečení těsto hlídat. Mezitím si do misky připravíme mameládu, kterou rozmícháme s trochou rumu. Touto směsí spojujeme vychladlé upečené tvary. Na závěr vše posypeme moučkovým cukrem.

 

Nejlepší vanilkové rohlíčky

350 g hladké mouky

160 g másla

100 g moučkového cukru

100 g mletých vlašských ořechů

50 g sádla

Postup - Všechny suroviny smícháme, těsto necháme chvíli odpočinout v chladu a poté začneme tvořit rohlíčky. :-) Pečeme při cca 180st dozlatova. Ještě teplé rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru, do kterého jsme přimíchali zrníčka z vanilkového lusku. Zde je na místě opatrnost, protože rohlíčky jsou po upečení velice křehké. Zároveň je nutné obalovat je teplé, protože tak se na ně cukr krásně přilepí. :-)

 

Perníčky s vůní medu a skořice

400 g hladké mouky

75 g másla

2 vejce + 1 extra na potření

140 g moučkového cukru s vanilkou

2 lžíce medu

1 lžička jedlé sody

1-2 lžičky perníkového koření (moje babička si dělá své vlastní - mletý zázvor, mletá skořice, mletý hřebíček, mletý muškátový oříšek, mletý anýz, mletý badyán, špetka mletého černého pepře)

Postup - Všechny suroviny smícháme v nelepivé těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň 12 hodin odpočinout. Poté vyválíme plát 3-5 mm vysoký a vykrajujeme libovolné tvary. Pečeme 10-12 min při 170st. Ještě teplé perníčky potřeme pomocí mašlovačky rozšlehaným vejcem.