Vánoční recepty

Křehké linecké cukroví

210 g hladké mouky

140 g másla

70 g moučkového cukru s vanilkovými zrníčky 

2 žloutky

- na spojení a zdobení - marmeládu (nejlepší je rybízová), rum, moučkový cukr s vanilkou

Postup - Ingredience smícháme a na vále vyválíme plát cca 3 mm vysoký. Vykrajujeme tvary dle fantazie a vykrojené části přeneseme na pečicí papír a pečeme cca 7-8 min při 180st. Doporučujeme při pečení těsto hlídat. Mezitím si do misky připravíme mameládu, kterou rozmícháme s trochou rumu. Touto směsí spojujeme vychladlé upečené tvary. Na závěr vše posypeme moučkovým cukrem.

 

Nejlepší vanilkové rohlíčky

350 g hladké mouky

160 g másla

100 g moučkového cukru

100 g mletých vlašských ořechů

50 g sádla

Postup - Všechny suroviny smícháme, těsto necháme chvíli odpočinout v chladu a poté začneme tvořit rohlíčky. :-) Pečeme při cca 180st dozlatova. Ještě teplé rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru, do kterého jsme přimíchali zrníčka z vanilkového lusku. Zde je na místě opatrnost, protože rohlíčky jsou po upečení velice křehké. Zároveň je nutné obalovat je teplé, protože tak se na ně cukr krásně přilepí. :-)

 

Perníčky s vůní medu a skořice

400 g hladké mouky

75 g másla

2 vejce + 1 extra na potření

140 g moučkového cukru s vanilkou

2 lžíce medu

1 lžička jedlé sody

1-2 lžičky perníkového koření (moje babička si dělá své vlastní - mletý zázvor, mletá skořice, mletý hřebíček, mletý muškátový oříšek, mletý anýz, mletý badyán, špetka mletého černého pepře)

Postup - Všechny suroviny smícháme v nelepivé těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň 12 hodin odpočinout. Poté vyválíme plát 3-5 mm vysoký a vykrajujeme libovolné tvary. Pečeme 10-12 min při 170st. Ještě teplé perníčky potřeme pomocí mašlovačky rozšlehaným vejcem. 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení