Tipy, jak na povrchovou úpravu dřeva

Způsobu, jak upravit a následně pečovat o povrch dřevěných výrobků existuje opravdu mnoho. Trendem současné doby je přirozená podoba dřeva, kdy povrch je upraven pouze lehkým broušením a lakováním. Dřevo se dá však lehce také nabarvit (namořit), což využijete u renovace starého nábytku, který můžete sladit a zakomponovat do současného interiéru vašeho domova. Proč je vlastně ošetření zahradního nábytku podstatné a jak na jeho čištění?

Broušení

Broušení je nutné především u staršího nábytku, jehož zašlý povrch nevypadá moc dobře. Brusný papír volíme jiný na hrany (papír s vysokou odolností proti opotřebení) a na rovný povrch (zde využijeme jemný papír). Pracujeme krouživými pohyby, kterými se zbrousí plochy, které to potřebují. Broušení celý povrch uhladí a dřevo je připraveno k dalším úpravám.

Moření

Pokud chcete nový či starší kus nábytku sladit se zbytkem interiéru, pusťte se do moření. Existuje celá řada odstínů a barev, takže si můžete opravdu vyhrát. Mořením vynikne nádherná struktura dřeva a navíc poskytne nábytku odolnost vůči vlivu světla. Požadovanou barvu nanášíme na očištěný a dobře připravený povrch stříkáním nebo štětcem.

Mo%C5%99en%C3%AD%20d%C5%99eva

Olejování

Další z možností, jak upravit dřevo a zvýšit jeho odolnost, je olejování. Vhodný kus dřeva do oleje rovnou namáčíme nebo nanášíme štětcem. Olej odpuzuje vodu, proto se takto upravené dřevo stává odolnější. Zároveň vynikne přirozená struktura dřeva.

Lakování

Pokud chcete zajistit delší životnost vašeho nábytku, sáhněte po laku. Lak poskytne dřevu ochranu a odolnost také vůči UV záření, takže je to vhodná metoda i pro venkovní nábytek a dřevěné dekorace. Před samotným lakováním musí být dřevo hladké a obroušené. Poté můžete začít s lakováním. Jestliže máte lak s obsahem ředidla, pak nanášejte štětcem s přírodními štětinami. U laků, které je nutné ředit vodou, sáhněte po štětci se štětinami umělými.

Lakov%C3%A1n%C3%AD%20d%C5%99eva

Upravit se dá takřka vše – stará truhla, komoda, venkovní nábytek, drobné dřevěné dekorace i dřevostavby (zde tipy k natření pergoly). Na našem webu najdete výrobky ze dřeva především v přírodní podobě, které jsou chemicky neošetřené, tudíž vhodné k dalším úpravám dle vaší fantazie. 

Správné vysušení dřeva

Pro dosažení vysoké kvality a dlouhé trvanlivosti dřevěných výrobků je důležité správně vysušené dřevo. Moderní průmyslové měřiče vlhkosti jsou nezbytné pro určení ideální vlhkosti dřeva, což umožňuje efektivní sušení a předchází se tím problémům jako deformace nebo plíseň. Měřiče vlhkosti hrají důležitou roli nejen při skladování a výrobě, ale i v péči o dřevostavby, zvyšuje výhřevnost dřeva na topení a snižuje ekologickou stopu.

D%C5%99ev%C4%9Bn%C3%BD%20stole%C4%8Dek%20s%20%C5%BEidli%C4%8Dkami

Nezapomeňte chránit své ruce. Dodržujte bezpečnost práce a používejte pracovní rukavice.